Stimulare cognitivă/ Consiliere psihologică/ Logopedie

Educația oferă copiilor posibilitatea de a evolua pozitiv, de a fi o voce în comunitatea lor, de a avea parte de o mai bună calitate a vieţii. Cine nu beneficiază de o educaţie timpurie nu reuşeşte niciodată să recupereze decalajul educaţional dintre el şi ceilalţi copii. Inițiativa noastră a fost de a deschide un centru de zi educativ unde beneficiarii să stea împreună pentru a se integra cât mai uşor în colectiv/societate, să înveţe să scrie, să citească, să-şi facă temele, să lege relaţii.

Atunci când un copil se naşte într-un mediu social vulnerabil, indiferent de etnie sau clasa socială de care aparţine, viaţa îi este grea încă din prima zi.
Obiectivul nostru este de a oferi condiţii de dezvoltare optime pentru că, pe viitor cei mici să îşi poată atingă potenţialul ca adulţi integraţi într-o societate, într-un colectiv de muncă.
Consideraţi viitorul lumii în a avea un viitor, fiecare copil este unic, cu nevoi, dorinţe, emoţii şi sentimente. De modul cum acestea sunt înţelese şi de experienţele pe care copilul le trăieşte în relaţiile cu persoanele din anturajul său(familie, prieteni, colegi, educatori/învăţători, etc.) depinde decisiv atitudinea sa ulterioară faţă de şcoală, viaţa.
Încercăm, încă de la înfiinţare, introducerea copiilor cu vârsta şcolară, în unităţile de învăţământ şi sprijinirea atât a lor cât şi a celorlalţi copii beneficiari ai asociaţiei, pe plan cognitiv prin supraveghere la teme, consiliere psihologică şi logopedie.
În cele două săli de clasă şi cabinetul psihologic/logopedic, amenajate specific, copiii care frecventează şcoală, sunt supravegheaţi în a-şi îndeplini sarcinile şcolare şi ajutaţi în a depăşi praguri care îi împiedica în dezvoltare, iar cu preşcolarii se încearcă adaptarea lor la un mediu educaţional, pentru o mai uşoară introducere în sistemul şcolar românesc.

Dans/ Teatru/ Exterior
   A.I.S.I. a dezvoltat cursuri de dans, teatru, aerobic şi activităţi exterioare: drumeţii, excursii, tabere, totul pentru a oferi copiilor şansa de a participa la activităţi pe care nu şi le pot permite din cauza problemelor financiare cu care familiile beneficiare se confruntă.
   În cadrul acestora, cei mici dezvolta iniţiative voluntare a spiritului critic, dezvolta abilitaţi de mişcare şi comunicare, dezvolta stima de sine, îşi asuma un rol activ în grup, dezvolta abilitaţi de lucru în echipă, dezvolta valori sociale şi civice.

Croitorie/ Lecţii deschise

 A.I.S.I. a optat pentru deschiderea unui atelier de croitorie unde săptămânal participă un număr de 20 de copii. Ei învaţă să coasă şi să croiască. Sunt copii de vârstă şcolară, singura condiţie de participare la lecţii fiind aceea de a ajunge cu piciorul la pedala maşinii de cusut.

Atelierul s-a deschis pentru prima oară în anul 2013 ca o alternativă a petrecerii timpului liber şi că o introducere treptată într-o activitate generatoare de venit în viitorul lor profesional. Aceştia învaţă tehnici de croire şi coasere, atât manual cât şi cu maşina electrică de cusut.

 Totodată ne-am axat pe lecţii deschise de igienă, circulaţie rutieră şi educaţie civică, pentru ca beneficiarii să poată creşte într-o direcţie pozitivă, dorită de noi toţi.